Etelä-Pohjanmaan Metsäpirttikerho

MENNYTTÄ JA TULEVAA

 

TULEVAA 2006

 

 

MENNYTTÄ 2006

Kevätjuhla 

Aurinkoisena  päivänä vietimme kerhomme kevätjuhlaa 30.04.2006 Kauhajoella Lounasravintola Maculassa. Väkeä olikin saapunut paikalle mukavasti, runsaat 50 henkeä.

Aloitimme juhlat maittavalla lounaalla. Ohjelman alussa emäntämme  esitteli talon hyvin monipuolista toimintaa.

Mestaripelimanni Risto Ala-Ikkelä esitti  mukaansa tempaavaa harmonikkamusiikkia. Hän säesti myös yhteislauluja.

Katri Keturi lausui meille koskettavia runoja.

Martti Peltonen oli järjestänyt murresanakilpailun Miesten joukkueen muodostivat Esko Koiranen Kurikasta, Raimo Torikka Laihialta ja Alvar Hämäläinen Kauhajoelta. Naisten joukkueessa kilpailivat Hilkka Tuohisto-Kokko Koskenkorvalta, Salme Mänty Vaasasta ja Kirsti Salo Teuvalta. Tasaväkisen kisan naiset voittivat. Yleisökin pääsi osallistumaan kisaan ja hyvin tuntuivat murresanat olevan muistissa.

Mauno Hämäläinen kertoi viime hetken tietoja kesän matkasta Metsäpirttiin.

Arpavoittoja oli taas kokoontunut hyvin runsaasti ja monipuolisesti. Oli kakkuja, kahvia, kirjallisuutta ja kaikkea siltä väliltä. Saimme kerhomme kassaan taas mukavan summan toiminnan pyörittämiseen.

Juhla loppui perinteisesti Karjalaisten lauluun ja lähtökahveihin.

Aurinkoinen sunnuntaipäivä kului niin mukavasti hyvän ohjelman ja haastelun merkeissä! 

 

MENNYTTÄ 2005

Joulujuhla

Kerhomme joulujuhlaa vietettiin 27.11.2005  Seinäjoella LS-Ruokapalvelun tiloissa. Räntäsateisesta ilmasta huolimatta meitä kokoontui yhteen nelisenkymmentä henkilöä. Aloitimme juhlan maittavalla jouluaterialla, jonka emäntämme Leena oli meille valmistanut.

Itse juhla alkoi Okariinat- tyttökuoron lauluesityksillä. He esittivät taitavasti joululauluja eri maista ja jopa eri kielillä.

Seinäjoen kirkkoherra Tapio Luoma piti pienen hartaushetken. Siinä hän toi esille joulun sanomaa sekä evakkojen ja Josefin ja Marian kohtaloiden samankaltaisuutta. Hekin joutuivat evakkojen tapaan lähtemään kodistaan vieraille maille.

Aino Yli-Kortesniemi esitti jouluaiheisia runoja ja välillä lauloimme yhdessä joululauluja.

Juhani Korhonen oli mukana haitareineen. Hän säesti yhteislauluja ja lauloi ja soitti yksinkin useita kauniita valsseja sekä vähän rempseämpiäkin kappaleita.

Tauolla myytiin ahkerasti arpoja ja tarinoitiin tuttujen kesken.

Peltosen Martti oli järjestänyt kilpailun Metsäpirtin murresanoista. Johtokunnan nais- ja miesjäsenet kilpailivat keskenään sanojen tunnistamisessa välttävällä menestyksellä. Yleisö oli paljon paremmin perillä murresanojen merkityksestä!

Juhlan lopuksi arvottiin taas lukuisat palkinnot ja kerhon kassaan kertyi mukavasti rahaa.

Karjalaisten laulun jälkeen joimme vielä torttukahvit.

 

Vuosi vuodelta väki juhlissa tuntuu vähenevän, mutta monesta suusta silti kuului kotiin lähdettäessä: Tavataan taas kevätjuhlissa!  

 

Kevätjuhla

Etelä-Pohjanmaan Metsäpirttikerhon toimintaan on perinteisesti kuulunut kevät- ja joulujuhlat. Tänä vuonna kevätjuhla pidettiin 1.5. Kauhajoella, lounasravintola Maculassa. Juhlaväkeä saapui paikalle puolensataa, joten tunnelma oli hyvin tiivis ja lämminhenkinen.

Aloitimme nauttimalla maittavan vappulounaan, jonka jälkeen seurasi monenlaista ohjelmaa. Aluksi kerhomme puheenjohtaja, Esko Lylander toivotti vieraat tervetulleiksi ja esitteli lyhyesti kerhomme toimintaa. Karjalaisseurojen Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja, Sulo Ylikoski toi terveiset Karjalan liiton liittokokouksesta ja  kiitti kerhoamme toiminnasta Pohjanmaalla asuvien metsäpirttiläisten keskuudessa. Aino Yli-Kortesniemi ja Anna-Mari Kuja-Kyyny esittivät lausuntaa, Aino myös yksinlaulua. Mauno Kujala oppilaineen esittivät  2- ja 5-rivisillä harmonikoilla menevää musiikkia, joka sai juhlaväen iloiselle mielelle ja jalatkin naputtamaan tahtia. Välillä lauloimme yhdessä keväisiä lauluja ja vaihdoimme kuulumisia. Arpojen myynnillä saimme taas mukavasti rahaa kerhomme toiminnan pyörittämiseen. Juhlamme lopuksi lauloimme yhdessä Karjalaisten laulun ja nautimme lähtökahvit.

Pohjanmaallakin metsäpirttiläisten joukko harvenee vuosi vuodelta. Totesimme silti yhdessä, että oli taas mukavaa kokoontua yhteen tapaamaan tuttuja ja tarinoimaan. Monen toivomuksena oli, että jatkaisimme perinteitä, joten joulujuhlissa taas tavataan!

 

 

TOIMINTAKERTOMUS V.2004 

Vuonna 2004 oli kerhollamme vilkasta toimintaa. Johtokunta kokoontui viisi kertaa eri tilaisuuksien järjestelyjä varten. Tärkein tapahtuma oli kerhomme matka Metsäpirttiin. Muitakin tapahtumia oli, joten edetään aikajärjestyksessä.

Kevätjuhla pidettiin 25.04.2004 Seinäjoella LS-Ruokapalvelun tiloissa. Juhlaväkeä kokoontui eri puolilta Pohjanmaata 45 henkeä. Maukkaan lounaan jälkeen ohjelma eteni musiikkiesitysten, lausunnan ja yhteislaulujen merkeissä. Kesän Metsäpirtti-matkan läheisyyden johdosta esitimme lyhyen katsauksen kaikista Metsäpirtin kylistä. Tämä herättikin juhlaväessä runsaasti keskustelua ja muistoja omista kotipaikoistaan. Arpajaiset myös pidettiin ja ohjelma päättyi Karjalaisten lauluun. Lopuksi joimme vielä kahvit ja aikaa jäi tarinoimiseenkin.

 

Matka Metsäpirttiin tehtiin 1.-5.7.2004.  Matkan järjestelyistä vastasi monen vuoden kokemuksella ja taidolla Mauno Hämäläinen. Automme olikin täynnä innokkaita matkalaisia. Mukana oli sekä ensikertalaisia että vanhoja Metsäpirtin kävijöitä. Matka sujuikin mukavasti ilman suurempia ongelmia. Majoitustilat Kiviniemessä saivat monelta kielteistä palautetta, seuraavalle matkalle harkintaan tuleekin varmasti jokin toinen majoituspaikka.

Lauantain juhla-hetket hautausmaalla Muistojen lehdossa sekä Lahjoitusmaatalonpoikien patsaalla koskettivat syvältä monia mukana olleita. Lounas Kulttuuritalolla oli myös kokemus sinänsä. Yhteinen iltapäivä Vorken rannassa eri autokuntien kesken lujitti  kaikkien Pirttiläisten yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, joka vain vahvistui lauantai-illan karkeloissa hotelli Losevskajan pihalla.

Sunnuntaina paistoi taas aurinko kirkkaasti, kun matkalaiset lähtivät käymään kotipaikoillaan. Kaikki löysivätkin omat kivijalkansa ja kotikuusensa ja illalliselle hotelliin kokoontui väsynyt mutta onnellinen joukko eri puolilta Metsäpirttiä.

Maanantaina oli sitten kotiinlähdön aika ja haikein mielin jätimme hyvästit rakkaalle Metsäpirtille. Matkalla kohti Pohjanmaan lakeuksia kuului linja-autossa monesta suusta sama lause: Tänne tullaan uudestaan !

 

Joulujuhlaa vietimme 28.11.2004 Seinäjoen Kasperissa, Toimintojen talolla. Jouluaterian jälkeen oli pieni hartaushetki, jonka jälkeen ohjelma jatkui musiikin, lausunnan ja yhteislaulujen merkeissä. Kuvakertomus kesän matkasta Metsäpirttiin herätti monissa mukavia muistoja ja halun päästä käymään uudelleen kotipaikoilla.

Järjestimme myös taas arpajaiset toimintamme rahoittamiseksi. Yhteensattumien vuoksi juhlaväkeä kokoontui vähänlaisesti, mutta juhla oli silti mukava päätös toimintavuodelle.

Kaikille Metsäpirttijärjestöjen aktiivisille henkilöille intoa toimintaan!

 

 Tiedosto: mennytta ja tulevaa.htm

Laadittu:   01.02.2005

Päivitetty: 03.05.2006