Metsäpirtti

 


Suojeluskunta 1931 - vuosikertomus

Pirjo Ryyppö

 
VUOSIKERTOMUS
 
METSÄPIRTIN SUOJELUSKUNNAN TOIMINNASTA V. 1931
   
  Sk:n alue: Metsäpirtin suojeluskunnan alue käsittää Metsäpirtin pitäjän Viipurin sk:piirin Suvannon alueella.
  Paikallispäällikkö: Metsäpirtin suojeluskunnan paikallispäällikkönä on ajalla 1.1.30-31.12.30 toiminut allekirjoittanut sk.upseeri Santeri Viskari.
  Paikallisesikunta:

Metsäpirtin suojeluskunnan paikallisesikuntaan valittiin vuosikokouksessa 25.1.30 lippuäänestyksellä vakinaisiksi jäseniksi Axel Fonselius, Oskari Haapsaari, Mikko Peltonen ja Jalmari Hämäläinen sekä varajäseniksi Eino Leimola ja Arvi Ukkonen.
Esikunta valitsi kokouksessaan samana päivänä talouspäälliköksi Axel Fonseliuksen ja kansliapäälliköksi Oskari Haapsaaren.

  Tilintarkastajat: Tilintarkastajiksi valittiin vuosikokouksessa kannattava jäsen, rovasti J.K. Sakkinen ja lääkintäkorpraali Santeri Myöhänen vakinaiseksi sekä alikersantti Toivo Peltonen ja kersantti Jooseppi Paakkinen heidän varamiehikseen.
  Esikunnan kokouksest: Suojeluskunnan esikunta kokoontui vuoden 1931 aikana 13 eri kertaa käsitellen etupäässä juoksevia asioita. Esikunnan oma-aloitteisista asioista on mainittava esikunnan lähettämä pyyntö Maatalousministeriölle saada valtion metsistä Korleelta 300 tukkipuuta ilmaiseksi rakennustarpeiksi. Esikunnan jäsenistä ovat talouspäällikkö A. Fonselius ja Oskari Haapsaari olleet läsnä kaikissa kokouksissa sekä esikunnan jäsenet Mikko Peltonen ja Jalmari Hämäläinen kumpikin 9 kokouksessa. Varajäsenistä ovat Eino Leimola ja Arvi Ukkonen olleet kumpikin 3 kokouksessa läsnä. Yhtään esikunnan kokousta ei ole tarvinnut peruuttaa esikunnan jäsenten poissaolon takia. Kokouksissa on tehty kaikkiaan 45 pykälää.
  Sk:n jäsenmäärä: Suojeluskunnasta on v. 1931 aikana eronnut sotapalvelukseen astumisen ja muiden syiden takia, siirtynyt muihin suojeluskuntiin ja eroitettu yhteensä 31 jäsentä. Suojeluskuntaan littyneitä uusia jäseniä ja muista suojeluskunnista siirtyneitä oli 26. Suojeluskunnan jäsenmäärä oli v. 1931 lopussa 192, ollen vähennys 5. Kannattavien jäsenten lukumäärässä ei tapahtunut muutoksia, ollen se edelleenkin 20.
  Sk:n koulutus. Osanotto Piiriesikunnan järjestämille lukuisille kursseille oli paljon laimeampaa kuin edellisenä vuotena ja syynä siihen oli suurimmaksi osaksi se, etteivät kursseille halukkaiden rahavarat sallineet kursseille menoa. Seuraavat suojeluskuntalaiset osallistuivat eri kursseille:
Laivastoalipäällystökursseilla Viipurissa: Martti Hatakka.
Lääkintäalipäällystökursseilla Viipurissa: Johannes Lemmetti
Msk. kursseilla Ventiniemessä [???? paikkakunta hiukan epäselvä]: Martti Hatakka.
Kelpän msk. leiripäivillä: Martti Hatakka, Toivo Kiiskelä ja Viljo Ahtiainen.
Petäjärven viestikursseilla: Arvi Ahtiainen, Tahvo Puranen ja Aapro Peltonen.
Sakkolan alokaskursseilla: Aleks. Timofejeff, Ludvig Kiiskilä, Martti Ahtiainen, Arvi Paukku, Seemi Pusa, Eero Susi, Heikki Kuoppa, Mikko Haapsaari, Jooseppi Saarinen, Toivo Hyytiä II ja Einari Peltonen.
Muurilan ilmatorjuntakursseilla: Väinö Meskanen ja komennettuna Santeri Viskari.
Lääkintäkursseilla Viipurissa: Mikko Kiiskilä.
Alokaskursseilla Hiitolassa: Aapro Peltonen.
Taistelukursseilla Tienhaarassa: Eino Peltonen
Puhelinmekanikkokursseilla Viipurissa: Matti Pönniä.
  Korotukset:

Metsäpirtin suojeluskunnassa on v. 1931 aikana seuraavat alipäällystökurssit käyneet suojeluskuntalaiset korotettu:
Sk.laiv. alikersantiksi Martti Hatakka ja lääkintäalikersantiksi Johannes Lemmetti.
Sk. korpraaleiksi on korotettu seuraavat suojeluskuntalaiset:
Tuomas Roininen, Robert Paukku, Arvi Haapsaari, Reino Kiiskilä, Heikki Matti Puikkonen, Aapro Kuoppa ja Juho Korpelainen I.

  Kuntoisuus- ja harrastusmerkit: III luokan kuntoisuusmerkkikokeissa läpäisivät v. 1931 aikana seuraavat suojeluskuntalaiset: Martti Hatakka, Tahvo Korkka ja Kinari Peltonen
Piiripäällikön päiväkäskyn N:o 8/31 liitteen mukaan ovat seuraavat suojeluskuntalaiset Metsäpirtin suojeluskunnasta suorittaneet luokkamerkin hiihdossa:
II luokan Anton Löfgren, Tuomas Paukku 1.3. Imatralla, Toivo Hämäläinen ja Toivo Ahtiainen 8.3. Valkjärvellä.
III luokan merkin Arvi Ahtiainen 1.3. Imatralla.
Harrastustuntien keskiarvo aleni viime vuonna 1930:een verraten huomattavasti, ollen se v. 1930 47,08 miestä kohden ja viime vuonna vain 34,4. Metsäpirtin suojeluskunta on tässä suhteessa alueensa huonoin, mikä johtunee siitä, ettei suojeluskuntaan oltu järjestetty yksiäkään kursseja. Kun harjoituksissa käymättömien lukumääräkin oli suurempi kuin edellisenä vuotena eli 22,4 % ja vähän harjoituksissa käyneitäkin oli kokolailla paljon, johtuu noinkin hyvä keskiarvo osanotosta kursseihin ja osanotosta kaksiin taisteluharjoituksiin Raudussa. Harrastusmerkit suojeluskuntalaisille jaetaan viimeistään 16.5.32, mahdollisesti jo maaliskuussa. Ettei niitä viime vuonna jaettu, johtui siitä, ettei ent. aluepäällikkö Möttönen, joka hoiti koko alueen harrastustuntikortistoa, ollut aikanaan tehnyt yhteenvetoa harrastustunneista, vaan teki hän sen vasta viime vuoden marras-joulukuun vaihteessa luovuttaessaan toimensa nykyiselle väliaikaiselle aluepäällikkö Loukolalle.
  Ampuma-aseet. Vuoden 1931 aikana on Piiriesikunnan määräyksestä lähetet. 2 kpl japanilaisia vuoritykkejä kaikkine kalustoineen pois Metsäpirtistä sekä 2 kpl Stokes-kranaatinheittäjiä kaikkine tarpeineen Käkisalmen suojeluskunnalle. Piiriesikuntaan on lähetetty 1 kpl kivääri M/91 korjattavaksi ja 1 kpl kivääri M/91 tarkastettavaksi. Viimeksimainittu kivääri, joka jäi 1930 toimitetusta tarkastuksesta pois, koska se oli sotaharjoituksissa 19.-20.9.30 joutunut PPP 2:lle sotasaaliiksi, on palautettu suojeluskunnalle takaisin. Uusia kiväärejä on Piiriesikunnasta saatu 20 kpl M/28. Myös on 6 kpl konekiväärejä kalustoineen käynyt Piiriesikunnassa korjattavana ja 2 kpl konekiväärejä on jalustoineen siellä korjattavana.
  Lahjoitukset: Suojeluskunta on v. 1931 aikana saanut lahjoituksina ja avustuksina yhteensä Smk 26450:-, joista Metsäpirtin kunnalta Smk 15000:-, Metsäpirtin Lotta-Svärd-yhdistykseltä Smk 10000:-, Helsingin Osake-Pankilta Smk 1000:- ja loput keräyslistalla. Sitäpaitsi on suojeluskunta saanut pari huomattavaa tavaralahjoitusta, nim. O/Y Parviaisen Faneeritehtaalta lähes 100 m2 faneeria ja metsäpirttiläisiltä suojeluskuntalaisilta ja suojeluskunnan ystäviltä talkoilla toistasataa tukkia.
  Avunanti [epäselvä] viranomaisille Viranomaisille ei tarvinnut antaa apua vuoden 1931 aikana.
  Kurinpitoasiat: Kurinpitolautakunta on v. 1931 aikana kokoontunut yhden kerran ja on sen ehdotuksesta yksi suojeluskuntalainen erotettu suojeluskunnasta.
  Kirjeenvaihto: Suojeluskunnan kirjeenvaihto on v. 1931 aikana ollut diarion mukaan 602 numeroa, joista 66 salaista numeroa sekä[epäselvä] sitäpaitsi 304 yksityisille suojeluskuntalaisille lähetettyä kirjettä ja korttia.
  Valistustoimi Suojeluskunta on v. 1931 aikana eri kyläosastojen kanssa toimeenpannut yhteensä 16 yleiset iltamat, joista rahallinen tulos on ollut Smk _____ . Kireän pula-ajan takia on rahallinen tulos ollut laskettua paljon alhaisempi. Toivottavasti vuosi 1932 osoittautuu siinä suhteessa tuottoisammaksi. Tänä vuonna on kyläosastojen ehdottomasti uutterammin ryhdyttävä iltamien pitoon kuin viime vuonna, siihen velvoittaa niitä m.m. se, että kunnan tänä vuonna myöntämä avustus tulee olemaan paljon pienempi kuin viime vuonna. Vain Saaroisten kyläosasto osoitti iltamien järjestämisessä tyydyttävää harrastusta, samoin Vaskelan-Raajun kyläosasto, muiden kyläosastojen ollessa siinä suhteessa heikkoja.
  Ampumaharrastus, -kilpailut ja urheilukilpailut:

Yleinen ampumaharrastus on suojeluskunnassa ollut jonkunverran paranemaan, mutta vieläkin lepää edustus ulospäin muutamien hakamiesten innostuksen ja uhrautuvaisuuden varassa ja tunnustettava on, että se on ollut oikeiden miesten käsissä. Yleinen ampumaharrastus kaikkien suojeluskuntalaisten kesken olisi kuitenkin ainakin sikäli saatava paremmin vireille, että ammuntakirja I olisi saatava aikanaan suoritetuksi. Toivottavasti saadaan asiat siinä suhteessa korjatuksi määräämällä joka kuukaudessa vissi päivä käytettäväksi ampumakirja-ammuntoihin ampumaradalla.
Kuluneen vuoden aikana toimeenpani suojeluskunta 2 joukkueiden välistä hiihtoammuntakilpailua, osanottajia ollen mukana 44, palkintoja 10, 2 joukkueiden välistä kivääriammuntakilpailua, ollen osanottajia yhteensä 58, palkintoja 10, 2 mieskohtaista hiihtoammuntakilpailua, ollen osanottajia 17, mutta mitään palkintoja ei jaettu, 8 kilpailua Karjalan Vaakunasta, ollen osanottajia 74, palkintoja 22 ja 5 kilpailua vapaan käden tuopista, ollen osanottajia 37, palkintoja 11. Kaikkiaan on suojeluskunta toimeenpannut 19 ampumakilpailua, ollen niissä osanottajia 230, palkintoja 55.
Paitsi s. m. kotikilpailuja osallistui suojeluskunta v. 1931 aikana kaksiin piirin järjestämiin kilpailuihin. Mm. Kiviniemessä ja Metsäpirtissä, hiihtoammuntakilpailuihin Imatralla ja taisteluvarusteisiin ampumakilpailuihin Viipurissa, ollen osanottajamäärä niihin yhteensä 26. Sitäpaitsi sai suojeluskuntamme kunnian lähettää suurampujamme Simo Myöhäsen piirin edustajaksi Karjalan suojeluskuntapiirien välisiin kiväärikilpailuihin Joensuussa ja Pajulan ...[epäselvää] paviljiongin ...[epäselvää]kilpailuihin. Kaikista näistä kilpailuista hän selviytyi kunnialla, ollen s. ...[epäselvää] viimeksi maintuissa kilpailuissa piirin joukkueen paras mies.
Kotipiirin suojeluskunta järjesti v. 1931 aikana vain ...[epäselvää] [epäselvää]...kilpailut, urheilulliset 3-ottelu, 5-ottelu, 500 mtr juoksu, 200 mtr juoksu pikkupojille ja ...[epäselvää] sekä ...[epäselvää] .[epäselvää] ... suojeluskunnassamme kuitenkin alaspäin ...[epäselvää], ...[epäselvää lauseen loppuun].
...[epäselvää] osallistui suojeluskunta piirin kilpailuihin ...[epäselvää], murtomaanhiihtoon Valkjärvrllä ja Kannaksen poikkihiihtoon. Piirin kilpailuista selviytyi joukkoomme miltei yli odotusten, kun sitävastoin sekä Valkjärven että Kannaksen poikkihiihtokilpailussa toiveemme pettivät. [epäselvää] kilpailulajeina olisi syytä [loppu lauseesta epäselvää]. Siihen velvoittaa meitä suojeluskuntamme [epäselvää] niinkuin jo sotilaallinen [epäselvää].
[epäselvää]... läpäsi suojeluskuntaamme joskus alkumetreillä erinomaisen hyvin, ...[epäselvää] ... sk:n joukkue [epäselvää] loppukilpailuihin. Kun tämä laji tuntuu olevan kokolailla suosittu, sopii toivoa, että ensi vuonna suojeluskuntamme pääsee sille tilalle. Sillä se oli pari viime vuotta lukuunottamatta.
Prosenttihiihtoihin viime vuonna osallistui runsaanpuoleisesti. Osallistujamäärä oli kyllä kohtalaisen hyvä, lähes 100 %, mutta huonon ilman takia vain harvat hiihtivät 5 pistettä, useimpien tyytyessä 1 pisteeseen.
Prosenttijuoksuun viime syksynä osallistui taasen olosuhteisiin nähden runsaalaisesti, koska suojeluskuntamme prosenttimäärä 95,19 sijoittui toiseksi piirin 50 suojeluskunnan joukossa.
Suojeluskuntamme meriosasto toimeenpani myöskin prosenttikilpailun soudussa ja uinnissa, osanottajamäärän ollessa 40 %.
Yleinen havainto näitä prosenttikilpailuja suoritettaessa on, että miehiä saa verrattain vaikeasti liikkeelle. Sillä vaivalla, mikä menee näitä kilpailuja hommatessa ja järjestäessä olisi paljon helpompaa käydä monipäiväisissä taisteluharjoituksissa.
Paitsi s. m. kotikilpailuja osallistui suojeluskuntamme hyvällä menestyksellä murtomaakilpailuihin Ollilassa ja piirimestaruuskilpailuihin Enossa, sillä kummassakin kilpailussa ylitti joukkueemme odotuksen.

  Lääkintäpalvelus: Lääkintäpalvelus ja -harjoitukset ovat suojeluskunnassamme olleet laimeahkoja. Lienee monien kurssien ansioita, että pari lääkintämiestämme sai kunnian päästä piiriä edustamaan Kuopion koko maata käsittävissä lääkintäkilpailuissa, muita muutoksia ei osastossa tapahtunut kuin että 1 lääkintäalikersantti siirtyi Raudun suojeluskuntaan ja 1 sairaankantaja tuli korotetuksi lääkintäalikersantiksi. Sitäpaitsi osallistui 1 lääkintäsotilas lääkintäkursseihin Viipurissa.
  Lottatyö: Metsäpirtin Lotta-Svärd-yhdistys auttoi suojeluskuntaamme monella tavalla. Toivoen yhteisymmärryksen edelleenkin pysyvän hyvänä lausun täten Lotille suojeluskunnan puolesta mitä parhaimmat kiitokseni.
  Sk:n kehitys.

Vuosi 1931 oli suojeluskunnallemme erittäin kunniakas, sillä kuntoisuuskilpailuissa suojeluskuntamme kiipesi monta sijaa ylemmäksi kahdeksannelle tilalle, kiitos siitä ennenkaikkea ampujillemme, juoksijoillemme, hiihtäjillemme ja pesäpallojoukkueellemme.
Jo pysyminenkin tässä ylhäisessä asemassa tulee vaatimaan entistä enemmän vaivaa, ponnistusta ja varoja kuin ennen puhumattakaan ylöspäin kiipeämisestä. Näyttää siltä, että osanottomme tämän vuoden kuntoisuuskilpailuihin käy varojen puutteessa miltei mahdottomaksi, jolleivät kyläosastotkin iltamilla hankin varoja tai jollei toisella taholla, esim. palkintolusikoiden tilauksessa ja harjoitus aikana tarjoiltavan teen juonnissa tehdä supistuksia. Taloudellinen asemamme on nyt sellainen, että viime vuoden runsaat avustukset antoivat mahdollisuuden lyhentää velkoja huomattavasti, joten siinäkin suhteessa nyt olemme varmalla pohjalla.
Nyt, jos milloinkaan, vaaditaan entistä enemmän innostusta suojeluskuntatyöhön. Joukossamme on paljon sellaisia, jotka siinä suhteessa täyttävät tinkimättä velvollisuutensa, mutta paljon on sellaisiakin, jotka käyvät erittäin laiskasti, tuskin ollenkaan harjoituksissa. Harjoitusten suhteen tullaan vastaisuudessa vaatimaan vilkkaampaa osanottoa ja jos ei se auta, laiskurit tullaan ilman armoa karsimaan pois joukostamme. Toivottavaa kuitenkin on, että parannus tapahtuu ilman voimakeinoja.

Metsäpirtissä tammikuun 24 päivänä 1932.

     
   
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
Paikallispäällikkö.
     
  vuosikertomus sivu 1 (jpg 615 kB)
vuosikertomus sivu 2 (jpg 949 kB)
vuosikertomus sivu 3 (jpg 492 kB)
vuosikertomus sivu 4 (jpg 485 kB)
vuosikertomus sivu 5 (jpg 587 kB)
vuosikertomus sivu 6 (jpg 527 kB)
vuosikertomus sivu 7 (jpg 176 kB)
     

Tiedosto: vuosik31.htm
Laadittu: 14.1.2003
Päivitetty: 10.2.2003