Pihlaisten historiaa

Metsapirtti

Versio hetkellä 17. tammikuuta 2016 kello 05.00 – tehnyt Pekka (keskustelu | muokkaukset)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ennen 1700-lukua

Pihlaisissa oli voudintileissä 1595 Harsiainen, Sutelainen ja Torkko. Vuosisadan vaihtuessa tiloja tuli lisää, autioitakin oli toistakymmentä. Suvut Varvas, Harsia ja Värsiä jakoivat kylää, jossa oli 4-6 taloa 1600-luvun alkupuolen. Vuosisadan puolivälissä uutena kylässä on kapteeniluutnantti Patkulin tila. Patkulin tilalle asettuivat Kirjavaiset. Varpaan ja Värsiän tilat autioituivat. Ruotsin vallan loppuessa Pihlaisissa oli kolme tilaa. Nimismies Yrjö Iisakinpojan, Matti Heikinpoika Kirjaisen ja Lauri Riikosen. Kirjavaiset viljelivät Patkulin, Harsian ja Varpaan tiloja.

Lähteitä

1700-1940

Ruotsin vallan aika päättyi isovihaan. Seuraavan vuosisadan Viipurin lääni oli erillään muusta Suomesta, osa Venäjää. Venäjän valloitettua Suomen Ruotsilta tämä Vanhaksi Suomeksi nimetty alue liitettiin Suomen Suuriruhtinaskuntaan.

Pihlainen sijaitsi Kivennavan länsiosassa Muolaan pitäjän rajalla, mutta sitäkin koski nyt nouseva rajariita. Kivennapa oltiin liittämässä toistuvasti Pietarin kuvernementtiin, siis Suomesta osaksi Venäjää, Inkerinmaahan. Vasta Suomen itsenäistyminen ja Tarton rauhansopimus päätti tämän epävarmuuden.



Kivennavan kylät Pihlainen Pihlaisten talot 1939 Pihlaisten suvut Pihlainen nyt
Henkilökohtaiset työkalut