Peitsa-19400120

Metsapirtti

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luutnantti Peitsa

  • Taistelukertomus 20.01.1940 JR 19
    • Noin klo 15.00, neljän tunnin ankaran tykistövalmistelun ja lentopommituksen jälkeen, hyökkäsi n. pataljoonan valhvuinen vihollisosasto 4. komppanian lohkoa vastaan (tukikohdat 1-3 Terenttilän suon eteläreunassa). Tukikohta 3:a vastaan hyökkäsi tien suunnassa yksi komppania, josta kuitenkin vain yksi joukkue lähti etenemään toisten jäädessä riitelemään. Tukikohta 3 avasi tulen, jolloin p.o. joukkue vetäytyi takaisin lähtökohtaansa ampumahautaan (Hiekkalan taloryhmässä). 4 komppanian päällikkö res vänr Juonala irroitti tällöin tukikohta 3:sta 2 ryhmää rajoittaakseen vihollisen sisäänmurron, joka oli tapahtunut tukikohtien 1 ja 2 väliseen saumaan, jossa oli myös hyökkäyksen painopiste.
    • Nämä 2 ryhmää alkoivat vyöryttää vihollisen oikeata siipeä edeten metri metriltä tukikohta 1 kohden. Avuksi saapui nopeasti majoitukspaikalta joukkue Carlsson, joka kranaattikuopasta toiseen edeten vyörytti vihollisen oikeata siipeä edelleen aina tukikohtien 1 ja 2 väliseen saumaan saakka. Tällöin oli vastaiskua suorittamaan lähetetty ja Suoniittyjen itäreunaa edennyt 9./JR 19 saapunut paikalle ja alkoi yhdellä joukkueella vyöryttää vihollisen vasenta siipeä entistä kk-kasemattia kohti, jonne pääsikin verrattain helposti tukikohdan varsinaisen miehistön avulla. Ent kk-kasematti otettiin haltuun ja sen läheltä vallattiin 3 ryssän kk:ä. Tällä välin oli 4. komppanian oma miehistö puhdistanut tukikohta 1:n saunasta kk-kasemattiin asti ja pääpuolustuslinja oli jälleen hallussamme klo 19.40.
    • Tukikohta 1:stä vastaan ryssät lähtivät liikkeelle kaivannoista sähkölinjan ja Mustaojan yhtymäkohdasta ja tukikohta 2:ta vastaan kaivannoista, jotka ryssillä oli p.o. tukikohdan edessä pellolla.
    • Ryssän hyökkäyksen painopiste oli n. 200 m leveällä alueella. Ryssät lähtivät liikkeelle haudoista, jotka olivat vain 60 m päässä omista asemistamme. Omat kk:t pysyivät koko ajan asemissa. Kiväärimiehet heitettyään loppuun käsikranaattinsa väistyivät sivuun ja ryssät painuivat päälle pääsemättä kuitenkaan enempää kuin 50 m omien asemiemme taakse, missä joutuivat 'pihteihin'. Ryssien akillinen päälletulo oli mahdollinen seuraavista syistä:
      • 1. välimatka etulinjojen välillä oli vain 60 m ja
      • 2. välillä ei ollut esteitä.
    • Omat tappiot taistelussa olivat 2 kaatunutta sotilasta ja haavoittuneita 2 ups ja 4-5 miestä. Haavoittuneet upseerit ovat 4. kompp pääll res vänr Juonala ja tukikohta 1:n pääll luutn Häkkinen. Res vänr Juonela kuoli myöhemmin. Reservijoukkue, joka painoi päälle Hiekkalan suunnasta, suoritti vastaiskunsa kärsimättä mitään tappioita. Suoritti tukikohta 2:n puhdistuksen.Lagerlöfin komppania suoritti vastaiskun lännestä ja puhdisti tukikohta 1:n, ollen sen tappiot 1 kaatunut ja 5 haavoitt.
    • Vihollisen tappilt: Laskettu 119 ruumista, mutta on arvioitu 160:ksi sekä 1 vanki. Vihollisella oli hyökkäämässä paitsi 1 pataljoona Mustaojan miehitys, joka yritti edetä Mustaojan latvaosia pitkin, mutta meni meidän ansoihimme, kuului räjähdyksiä ja huutoja. Sitäpaitsi saatiin ryssiltä 3 kk:ä, 2000 kpl kk patruunoita. Ryssillä ei ollut pk:jä. Ennen hyökkäystä ryssät ampuivat 2 punaista valorakettia.
Henkilökohtaiset työkalut